Εμφυτευματολογία

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Το εμφύτευμα είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού από αλλοπλαστικό υλικό που τοποθετείται χειρουργικά στο οστό της γνάθου. Τα εμφυτεύματα οστεοενσωματώνονται, δηλαδή συνδέονται δομικά και λειτουργικά άμεσα με το οστό και χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα προσθετικών αποκαταστάσεων. 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στην αποκατάσταση της μερικής και ολικής απώλειας δοντιών. Μετά από αρκετές  δεκαετίες εξέλιξης  και σχεδιασμού, των υλικών  και των τεχνικών τοποθέτησης  των εμφυτευμάτων, τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αρκετές εμφυτευματικές αποκαταστάσεις  μετρούν πλέον πάνω από είκοσι χρόνια επιβίωσης στο στόμα με σταθερή κατάσταση των περιεμφυτευματικών σκληρών και μαλακών ιστών. 

ΕΠΙΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΕΣ 

Ένα εμφύτευμα μπορεί να υποδεχτεί μια στεφάνη που αναπληρώνει ένα χαμένο δόντι. Δυο ή περισσότερα εμφυτεύματα μπορούν να στηρίξουν μια γέφυρα. Τα δόντια μπορεί να είναι είτε μεταλλικά επικαλυμμένα με πορσελάνη  είτε αμιγώς κεραμικά. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά και αριθμό εμφυτευμάτων ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητά αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. 

Πλεονεκτήματα:

Δεν απαιτείται παρασκευή (τρόχισμα) των διπλανών δοντιών, όπως γίνεται κατά την τοποθέτηση  γέφυρας και στεφάνης, οπότε δεν μειώνεται ο χρόνος ζωής τους. Επίσης δεν απαιτείται η χρήση μασέλας, διότι οι προσθετικές εργασίες είναι ακίνητες, δηλαδή σταθερές σαν τα φυσικά δόντια.          

Δυνατότητες

Ασθενείς που δεν έχουν καθόλου δόντια, θα χρειαστούν 4-6 εμφυτεύματα  για την κάτω γνάθο. Στην άνω γνάθο όπου η οστική πυκνότητα είναι φτωχότερη χρειάζονται 6-8 εμφυτεύματα για έναν νωδό ασθενή. Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα των ακίνητων επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων είναι η άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων. Εάν οι συνθήκες είναι ιδανικές τοποθετούμε τα προσθετικά δόντια επανω στα εμφυτευματα  σε μερικες ωρες ή ημερες μετα την επεμβαση και ο ασθενης μπορει να τα χρησιμοποιησει αμεσα.

ΚΙΝΗΤΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΕΠΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Οι περισσότεροι νωδοί ασθενείς  δυσανασχετούν με τη μειωμένη συγκράτηση της μασέλας τους, χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν σε μια ακίνητη επιεμφυτευματική αποκατάσταση. Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στην κάτω  οδοντοστοιχία και οφείλεται στην αυξημένη οστική απορρόφηση. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση ενός ή δυο εμφυτευμάτων μπορεί να μας δώσει μια οικονομική και σταθερή λύση. Φυσικά, εφόσον ο ασθενής επιλέξει την τοποθέτηση παραπάνω εμφυτευμάτων μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη άνεση και σταθερότητα με οδοντοστοιχιες που να μας δινουν την αισθηση «φυσικων» δοντιων. Μαζί μπορούμε να βρούμε τη λύση που καλύπτει τις ανάγκες σας, σύμφωνα με τις οικονομικές σας δυνατότητες. 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 

Η υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία μας επιτρέπει την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στη σωστή θέση, με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο να τραυματιστούν δόντια ή άλλα γειτονικά μόρια. Μετά την λήψη  ογκομετρικής υπολογιστικης τομογραφιας (CBCT), ο  σχεδιασμος της χειρουργικης επεμβασης  γίνεται με προγραμμα τρισδιαστατης ψηφιακής επεξεργασιας, οπου αποφασιζεται η καταλληλοτερη θεση , απο αποψη προσθετικης και ασφαλειας, για την τοποθετηση των εμφυτευματων. Οι θέσεις αυτες μεταφέρονται στο στόμα του ασθενή με τρισδιάστατα εκτυπωμένο νάρθηκα, ωστε να επιτύχουμε την μέγιστη ακρίβεια κατα την τοποθέτηση.

Εμφυτευματολογία 1
Photo Gallery

Συχνές ερωτήσεις

 • 1. Tι είναι σημαντικό να προσέξει ο ασθενής πριν προχωρήσει σε θεραπεία με εμφυτεύματα;​

  Α. Λεπτομερής λήψη του ιατρικού του ιστορικού. 

  • Ασθενείς  που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία της κεφάλης και του τραχήλου 
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία 
  • Ασθενείς  που λαμβάνουν αντιοστεοκλαστικά φάρμακα λόγω καρκίνου ή  οστεοπόρωσης 
  • Ασθενείς  που λαμβάνουν αναστολείς αγγειογένεσης ή αναστολείς mTOR 
  • Ασθενείς  που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα π.χ. μη ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη 
  • Ασθενείς  που λαμβάνουν κορτιζόνη για χρόνια νοσήματα 
  • Ασθενείς  που δεν έχουν την κινητική δυνατότητα να καθαρίζουν σωστά τις προσθετικές εργασίες τους.

  Θα πρέπει  σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους, να εξεταστεί  εάν μπορεί ο ασθενής να δεχτεί εμφυτευματική θεραπεία και υπό ποιες προϋποθέσεις.

  Β. Να ελεγχθεί η περιοδοντική του υγεία. Σε περίπτωση διάγνωσης  ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας θα πρέπει να προηγηθεί θεραπευτική παρέμβαση (τα περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια μπορούν να αποικίσουν τα εμφυτεύματα και να προκαλέσουν περιεμφυτευματιτιδα)

  Γ. Γειτονικά στην εμφύτευση τερηδονισμένα δόντια  θα πρέπει να αποκαθίστανται (να σφραγίζονται ή να απονευρώνονται, ή εάν χρειάζεται να εξάγονται)