Περιοδοντολογία

Η περιοδοντολογία αποτελεί τον τομέα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των παθήσεων των περιοδοντικών ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα και το οστό. Τα πιο συχνά νοσήματα είναι η Ουλίτιδα και η Περιοδοντίτιδα. Κύρια αιτία της ανάπτυξης των ασθενειών αυτών είναι η οδοντική πλάκα, μια κολλώδης, σχεδόν άχρωμη μεμβράνη βακτηρίων που αναπτύσσεται σταθερά στα δόντια. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου, όπως η κληρονομικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης, συστηματικά νοσήματα, φάρμακα, εγκυμοσύνη, εφηβεία, κάπνισμα, στρες-άγχος.  

Συντηρητική θεραπεία Ουλίτιδας

Η  θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει την αποτρύγωση (καθαρισμός) και την βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Με  τη χρήση υπερήχων και εργαλείων χειρός  απομακρύνεται ανώδυνα η πλάκα και η πέτρα και τα δόντια στιλβώνονται. Είναι σημαντικό μετά τη θεραπεία  ο ασθενής να καθαρίζει αποτελεσματικά τα δόντια του με σωστό βούρτσισμα και μεσοδόντια καθαριστικά μέσα.

Συντηρητική Περιοδοντική θεραπεία 

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πάσχει από περιοδοντίτιδα χωρίς να το γνωρίζει. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε προσβολή μόνο των ούλων αλλά και του συνόλου των περιοδοντικών ιστών (οστό φατνιακής απόφυσης, περιρρίζιο, οστείνη του δοντιού). Μέσα στα ούλα, αντίστοιχα προς τις ρίζες των δοντιών, γίνεται καταστροφή των περιοδοντικών ιστών και αποικισμός των ριζών με μικρόβια.  Σχηματίζεται δηλαδή υποουλικά πλάκα και πέτρα που προκαλεί περαιτέρω φλεγμονή με αποτέλεσμα να χάνεται με τα χρόνια η στήριξη των δοντιών. Ο ασθενής θορυβείται συνήθως όταν είναι αργά. Όταν υπάρχει δηλαδή ήδη κινητικότητα των δοντιών, υποχώρηση των ούλων και έντονη αιμορραγία. Είναι υψίστης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση είναι ο καθαρισμός και η βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Έπειτα ακολουθεί ο προσεκτικός καθαρισμός των ριζικών επιφανειών από την υποουλική πέτρα, πλάκα και βακτηριακές τοξίνες ώστε να εξαλειφθεί η φλεγμονή. Η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και η τακτική επανεξέταση του ασθενή μετά το πέρας της θεραπείας είναι απαραίτητη για να μην έχουμε υποτροπή της νόσου. Όταν η καταστροφή των περιοδοντικών ιστών δεν είναι εκτεταμένη η συντηρητική αυτή προσέγγιση αρκεί. Υπάρχουν όμως και όρια πέρα από τα οποία επιβάλλεται η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

Χειρουργική θεραπεία Περιοδοντίτιδας

H χειρουργική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη όταν η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου.
Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί:

  • Στην εξάλειψη ή μείωση των περιοδοντικών θυλάκων
  • Στην αποκατάσταση των οστικών βλαβών με χρήση οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών
  • Στην κάλυψη απογυμνωμένων ριζών μέσω μοσχευμάτων μαλακών ιστών.
Περιοδοντολογία 1
Photo Gallery