Προσθετική

A. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ (ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΕΣ) 

Οι στεφάνες ή κούπες είναι προσθετικές κατασκευές που καλύπτουν  εξωτερικά το δόντι. Τοποθετούνται σε δόντια με εκτεταμένη απώλεια ιστών, για να τα αποκαταστήσουν λειτουργικά και αισθητικά ή να τα προστατέψουν από ένα πιθανό κάταγμα. Είναι σταθερά κολλημένες, σε αντίθεση με τις κινητές εργασίες, οι οποίες καθημερινά αφαιρούνται και επανατοποθετούνται από τον ασθενή. 

Οι γέφυρες αναπληρώνουν την απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Στηρίζονται σε γειτονικά δόντια και είναι σταθερά κολλημένες στα δόντια.  

Αρκετοί ασθενείς πιστεύουν πως δόντια με κάταγμα ή εκτεταμένο τερηδονισμό είναι καταδικασμένα. Δεν ειναι ομως παντα ετσι.  Εαν παραμενει μια ικανη ποσοτητα οδοντικων ιστων, μπορουμε να τα αποκαταστήσουμε πλήρως με ενδοδοντικη θεραπεια, τοποθετηση ενδορριζικου αξονα, ανασυσταση και στεφανη αποκαθίστανται. 

Στο ιατρείο κατασκευάζονται: 

Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες   

Η απουσία μεταλλικού σκελετού μας απαλλάσσει από το αντιαισθητικό γκριζάρισμα (μαύρη γραμμή στο όριο της αποκατάστασης). Το αποτέλεσμα των εργασιών, μας παρέχει άψογη αισθητική και φυσικότητα, μιμούμενες την διαφάνεια των φυσικών δοντιών. 

Στεφάνες και γέφυρες από ζιρκόνιο 

Το ζιρκόνιο είναι ένα λευκό, ανθεκτικό υλικό το οποίο μας προσφέρει εξαιρετικά  αισθητικές εργασίες  χωρίς μεταλλικό σκελετό. Μπορούμε να κατασκευάσουμε αποκαταστάσεις μόνο από ζιρκόνιο (μονολιθικές αποκαταστάσεις) ή εργασίες με σκελετό ζιρκονίου και επικάλυψη  κεραμικού υλικού.  

Μεταλλοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες 

Οι εργασίες αυτές έχουν μεταλλικό σκελετό , οποίος καλύπτεται εξωτερικά από κεραμικό υλικό (πορσελάνη).  Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο χρόνο, απαιτούν μικρότερη παρασκευή του δοντιού από τις ολοκεραμικές εργασίες  και προσφέρουν αρκετά καλά αισθητικά αποτελέσματα.  

B. ΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ 

1. ΜΕΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ 

Η μερική οδοντοστοιχία στηρίζεται στα ούλα και σε φυσικά δόντια. Υπάρχει  η επιλογή η στήριξη στα φυσικά δόντια να γίνεται  με μεταλλικά  άγκιστρα ή με συνδέσμους ακριβείας. 

Τα άγκιστρα προσφέρουν καλή συγκράτηση και έχουν χαμηλότερο κόστος. Δεν είναι όμως αισθητική λύση, εν αντίθεση με τους συνδέσμους ακριβείας που παρέχουν εξαιρετική αισθητική (σχεδόν αόρατοι), συγκράτηση και ευστάθεια. Για την χρήση τους όμως απαιτείται ο συνδυασμός ακίνητης (γέφυρα) και κινητής προσθετικής εργασίας, γεγονός που ανεβάζει το κόστος. 

2. ΟΛΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ 

Η ολική οδοντοστοιχία είναι μια προσθετική εργασία που αναπληρώνει την έλλειψη του συνόλου των δοντιών του ασθενούς. 

Η λύση αυτή έχει προσιτό κόστος, εξασφαλίζει καλή αισθητική και λύνει τα φωνητικά προβλήματα του ασθενούς.  Η σταθερότητα της μπορεί να είναι ικανοποιητική, όχι όμως σαν  τα «σταθερά» δόντια.  σαν τα «σταθερα» δοντια, καθως ειναι αμιγως ουλικης στηριξης. Εαν υπαρχει εντονη οστικη απορροφηση και μειωμενη συγκρατηση, ενδείκνυται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων με συνδέσμους πάνω στους οποίους «κουμπώνει» η οδοντοστοιχία.  

Όπου είναι απαραίτητη η εξαγωγή όλων των δοντιών, δύναται η τοποθέτηση άμεσης οδοντοστοιχίας μετά τις εξαγωγές. Έτσι ο ασθενής συνεχίζει απρόσκοπτα την κοινωνική και επαγγελματική του ζωή, χωρίς να περάσει το «σοκ» της νωδής περιόδου. 

Προσθετική 1
Photo Gallery