Ενδοδοντία

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)

Η ενδοδοντική θεραπεία ή "απονεύρωση" όπως συχνά αποκαλείται, είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την επέμβαση και θεραπεία στο εσωτερικό του δοντιού όπου βρίσκεται ο πολφός. Ο οδοντικός πολφός είναι αγγειοβριθής χαλαρός συνδετικός  ιστός, που αποτελείται από κύτταρα, αγγεία, νεύρα, ίνες και μεσοκυττάρια ουσία. 

Κυρίως λόγω εκτεταμένης τερηδόνας, κακής αποκατάστασης ή και κατάγματος του δοντιού, δημιουργείται δίοδος μικροβίων προς το εσωτερικό του δοντιού, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται φλεγμονή και μόλυνση του πολφού. Συνήθως αισθανόμαστε πόνο κατά τη μάσηση καθώς και κατά την επαφή με παγωμένα ή ζεστά ροφήματα ή τρόφιμα.

Γι' αυτό είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία όπου αφαιρείται ο πολφός από τον πολφικό θάλαμο και τους ριζικούς σωλήνες αντίστοιχα προς τις ρίζες των δοντιών. Το εσωτερικό του δοντιού απολυμαίνετε και εμφράσεται, ώστε να εμποδιστεί ο αποικισμός του από μικρόβια.

Στο ιατρείο η θεραπεία διενεργείται με οδοντιατρικό μικροσκόπιο ώστε να εντοπίζονται όλα τα στόμια των ριζικών σωλήνων, που τις περισσότερες φορές είναι τόσο μικρά που δεν εντοπίζονται από γυμνό μάτι. Με τη χρήση μικροσκοπίου μας δίνεται η δυνατότητα να προκαλέσουμε μικρή τρύπα εισόδου στο εσωτερικό του δοντιού ώστε αυτό  να έχει μεγαλύτερη αντοχή στα κατάγματα. Οι ριζικοί σωλήνες καθαρίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά  με περιστροφικά εργαλεία και υπερήχους υψηλών προδιαγραφών, ενώ  η έμφραξη των ριζικών σωλήνων γίνεται με θερμή γουταπέρκα σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για τη σωστή έμφραξη πολύπλοκων ριζικών σωλήνων με διακλαδώσεις που διαφορετικα υποτροπιαζουν συχνα.

Η σωστή ενδοδοντικη θεραπεία επιτρέπει στο δόντι να παραμείνει λειτουργικό μακροχρόνια χωρίς προβλήματα, διατηρώντας την ικανότητα του για μάσηση χωρίς πόνο.

Ενδοδοντικα θεραπευμενα δοντια με υποπαρασκευασμένους  σωλήνες υποτροπιαζουν πολλες φορες  με τα  συμπτωματα να παραμενουν μετα το τελος της θεραπειας ή να εμφανιζονται μετα απο μερικα χρονια. Η σωστη επαναληψη της θεραπειας και η εμφραξη παραλευρων σωληνων που δεν εχουν καθαριστει, λυνει το προβλημα. Αλλες φορες παλι το προβλημα αντιμετωπιζεται με χειρουργικη θεραπεια.

Ενδοδοντία 1
Photo Gallery